J i Emiraten


2 juli, 2007

Sju dyk på två dagar

Filed under: Under ytan — kl. 20:52

I torsdags drog 4 kollegor och jag över till ostkusten av UAE, alltså den kust som inte har Persiska viken som hav utanför utan Indiska oceanen. I lilla Dibba tog vi oss över till den sida av stan som tillhör Oman. I hamnen där har Al Marsa sitt dykcenter och sina dhower (arabisk typ av båt). För ca 2800 kr/person får man en tur på två dygn på en av deras dhower med inkvartering i hytt, helpension och 7 dyk med utrustning, varav ett nattdyk.

Resan blev grym. Dhowen vi bodde på har plats för 16 gäster, men det var bara vi fem. Personalen var i själva verket fler än oss – två dykguider, en kapten, två kockar och några däcksmän som skötte allt praktiskt inklusive den mindre dykbåten och all dykutrustning. Grymt lyxigt, särskilt som maten var kanongod! Dessutom var vädret kanon, i princip vindstilla och 32 grader i vattnet. Längst ner på 28-29 meter kändes det kallt, för där var det ju bara 25…

Musandam-halvön vid Hormuz-sundet upp mot Iran till har ett vackert fjordlandskap. Klipporna stupar ner i havet, med avsatser under ytan där massa koraller, fisk, muränor, rockor, sköldpaddor, hummer och annat får frodas ifred, tack vare att landskapet är så otillgängligt. Eftersom allt vatten som går in och ut ur Persiska viken passerar så är det bra omsättning på vattnet, vilket ger ett rikt djurliv med många arter. Bästa dyket var vid Lima Rock, som var rena akvariet tack vare god sikt, massa olika färgrika arter och spännande terräng under vattnet!

Min favorit blev nog Clarks anemonfisk. Det är samma typ av fisk som clownfisken Nemo, fast med mer svarta färger istället för rött. Det coola med denna varianten är också att den försvarar sitt bo i anemonen mot allt och alla. Trots att den bara är några centimeter lång så har den inget emot att börja simma emot och konfrontera dykare ansikte mot ansikte! Själv blev jag attackerad av två stycken som vaktade samma anemon. Tydligen kan de bitas, inte giftigt, men med massa bakterier, så jag höll mig allt undan!

Havssköldpaddor är också alltid coola, vi såg en handfull under vattnet och en del på ytan när de hämtade luft kring dhowen när vi åt frukost. Det enda vi inte såg var något större, typ delfin, revhaj eller valhaj. Det får bli nästa gång!

Med 7 dyk på 45-60 min vardera på två dar så blev man rätt sliten i kropp och knopp. Då är det gott att sätta sig på däck på dhowen (eller i den luftkonditionerade salongen om man vill undvika fukten), njuta av omgivningarna och ta en kall öl!

2 Comments

  1. Fyfan vad avundsjuk man blir här i regniga, tråkiga och gråa Sverige. Är inne på vår tredje vecka av nästan konstant regn här i Skåne. Fan för svensk sommar.

    Mvh,
    Ryan.

    Kommentar by Ryan — 3 juli, 2007 kl. 01:12

  2. Synd att du inte har en undervattenskamera, hade varit fantastiskt att se även under vattnet/Kram Modern

    Kommentar by Modern — 3 juli, 2007 kl. 01:18

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.