J i Emiraten


18 oktober, 2006

Snart är det Eid… men ingen skillnad för mig…

Filed under: Kulturkrock — kl. 20:21

Några dagar kvar, sen kommer ny måne, Ramadan är slut och Eid al Fitr firas. Muslimerna gillar inte att vi jämför deras högtid med vår kristna jul, de vill ha sina högtider för sig själva. Förståeligt, men likheterna är slående – jobbledigt flera dar, massa dekorationer, mat och kvalitetstid med familj och vänner. Dessutom skickar man Eid-kort, och vi har lagt ihop 100 kr var i Eid-bonus till våra teaboys på jobbet (de tjänar bara 800-1000 kr/mån).

Muslimerna på jobbet (dvs araber, pakis och indonesier) och de som har barn i skola tar ledigt så de har hela Eid-veckan fri. Så vi singlar i gruppen drar ett lite extra lass mot kompledigt senare – Danny drar på möten i Europa och jag tar jouren.

Kompledigt ja, inte 100% säker än med det lutar åt lite längre julfirande i Sverige.

Ramadan har inte påverkat mig så mycket. Faktum är att det blivit mer socialt med de andra europeerna på jobbet eftersom vi tar gemensamma smygfikapauser i ett av kontoren. Annars kommer våra teaboys med kaffet till kontoret. Men nu har de inget jobb på dan, utan jobbar kvällen/natten med att servera Iftar och Suhoor till skiftlagen.

Det har varit värre för Ahmed som jag delar kontor med. Han är nyanställd, så det är hans första Ramadan när han måste jobba under fastan. Han är lika trött som de andra och dessutom rökare som inte får sitt nikotin när solen är uppe. Efter 4-5 dar gav han upp och tog ut semester större delen av månaden… Fullt förståeligt. Deras dygn ser ut ungefär ut så här:

Runt 04:30: Upp o äta Suhoor innan soluppgången.
05:00: Soluppgång, morgonbön och start på dagens fasta. Sen nån timme sömn.
07:30-13:30 – jobb, inklusive lunchbön
14:00 hemma, sömn
15:30 upp för eftermiddagsbön, sen mer sömn
18:00 Solnedgång, fastan bryts med Iftar och solnedgångsbön
19:30 Kvällsbön
20:00-sent in på natten Affärer/post öppna, shopping, umgås, idrotta, äta massor, extra bön.
Sen 1-2 timmar sömn till klockan är 04:30 igen…

Men Ahmed tar det hela rätt coolt. För ett par dar sen kom han till jobbet i en assnygg t-shirt med stort tryck på bröstet: HUNGRY

Inga kommentarer

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.