J i Emiraten


17 februari, 2008

Bankomatiana

Filed under: Kulturkrock — kl. 19:47

Vid min bankomat i Ruwais utspelar sig rätt ofta kul scener. Kul om man har humor lagd åt det hållet alltså. Vilket man i princip måste ha här för att överleva mentalt en längre tid i det här landet.

De lågavlönade arbetarna från Indien, Pakistan etc är lågavlönade just för att de har låg kunskapsnivå om det mesta och bara kan göra enklare handarbeten. Till exempel har de väldigt låga engelskakunskaper, prata kanske, läsa/skriva nej. Likväl har de en lön som sätts in på ett bankkonto med följdproblemet att de måste ta ut pengarna från bankomaten med sitt bankomatkort. Displayen på bankomaten är på engelska och arabiska. Great success!

Lösningen de har är att se till att komma minst en hel minibuss på en gång efter jobbet. Med sig har de någon som kan hantera bankomaten som får stå och processera ett kort efter ett. Pinkoden är praktiskt nog skriven på en lapp klistrad på varje kort. Allihop står i en klunga runt killen vid bankomaten och fightas om vem han ska hjälpa först. Uppenbarligen har ingen insett att de ändå får vänta på killen som är sist innan bussen går…

Det hela tar ju sin tid. Första gången jag hamnade bakom i kön bara jag studerade situation, garvade öppet och gick iväg för att komma tillbaks senare. De trodde nog jag var mentalt störd.

Idag orkade jag inte det, ville få betalt min telefon och interneträkning, vilket sker genom att man tar ut kontanter och sen går till telebolagets insättningsautomat 30 m längre bort och matar in sedel för sedel. Det ska gå att ordna via internet också, men för att aktivera den tjänsten krävs troligtvis ytterligare ansökningshandlingar, passfoton med röd bakgrund, passkopia, visakopia etc, och jag får dessutom inget riktigt kvitto jag kan lämna in till företaget för att få ut pengarna på lönen.

Så idag ställde jag mig och väntade. Det var bara två-tre pers den här gången.  Men precis när de var klara kom en hel buss till och försökte tränga sig före mig och två andra genom att använda samma kille. Kökultur är ofta okänt begrepp bland dessa människor. Tur nog har jag lärt konsten att anpassa mig efter situationen – en annan sak du måste excellera i för att undgå frustration här.  Sålunda spelade jag nu efter deras regler: Grabbade tag i axeln på killen som just försökte passera mig på vänster sida och drog bak honom. Killen på höger sida backade genast självmant, och snart hade en prydlig kö formats med mig först på tur. Kökulturcentrum i min svenska hjärna vaknade genast och tog ett rejält skutt av livslust, efter att ha legat i dvala sen jag kom till UAE. Mycket bra!

1 kommentar

  1. Du är välkommen att uppleva liknande problem vid självcheckouten på IKEA bäckebol, skyltning m.m. enbart
    på engelska och svenska vilket inte alla behärskar.

    Problem med ”max 25 varor” och ”du måste ha ett fungerande betalkort med täckning” följer.

    Kommentar by Den tjocke konsulten — 26 februari, 2008 kl. 00:54

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.